Nieuwe Markt 5
6101 CT ECHT
Openingstijden
Ma: | 13.00 - 18.00 uur |
Di: | 09.30 - 18.00 uur |
Wo: | 09.30 - 18.00 uur |
Do: | 09.30 - 18.00 uur |
Vr: | 09.30-18.00 uur |
Za: | 09.30-17.00 uur |
Zo: | gesloten |
Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?
Fine Taste Good Living
Op het etiket van een wijnfles staat vermeld uit welke druiven de wijn is samengesteld. Dit bepaalt voor een groot deel de keuze van de consument om de ene keer een fles Sauvignon Blanc te kiezen en een andere keer een fles Chardonnay. Een wijn wordt immers gekozen voor zijn smaak, vaak passend bij een gerecht of gelegenheid. De druivensoort(en) zijn heel bepalend voor de smaak van de wijn. Dat wil echter niet zeggen dat alle wijn, gemaakt van dezelfde druivensoort, ook hetzelfde smaakt. De ene Sauvignon Blanc is de andere niet. In deze serie van artikelen beschrijven we de belangrijkste (externe) factoren, die van invloed zijn op de uiteindelijke smaak en complexiteit van de wijn, zodat u, net als een professionele sommelier, de beste keuze kunt maken.
In elk restaurant of café staat Sauvignon Blanc op de kaart omdat deze wijn een heel toegankelijke, frisse, droge witte wijn is, met een fruitige smaak. Deze van oorsprong Franse druif uit de Loire- of Bordeauxstreek wordt tegenwoordig in heel veel wijnlanden aangeplant, zolang het klimaat maar niet te warm is. Echter ook in de andere ‘nieuwe' wijnwereld landen kunt u deze druif aantreffen en dan met name in de hoog gelegen wijngaarden, de zogenaamde Cool Climate gebieden. De meest belangrijke karaktereigenschap van Sauvignon Blanc is het hoge zuurgehalte, een doordringende en direct herkenbaar fruitig aroma met tonen van citrus, appel en een hint van gras. Omdat Sauvignon Blanc één van de meeste gekweekte druivenrassen ter wereld is, is er een breed aanbod aan stijlen en smaken ontstaan en worden er van deze druif verschillende typen wijn gemaakt. De ene is net iets meer tropisch en pittig, de ander wat frisser en fruitiger. Meestal droge wijn maar soms zelfs zoet. De belangrijkste factoren die van invloed zijn op de smaak van Sauvignon Blanc worden hieronder beschreven.
Sauvignon Blanc houdt van een kalkrijke bodem. Vooral een ondergrond van mergel, krijt, kiezel-, kalk- en vuursteen geeft de beste resultaten. De Loirestreek bestaat voornamelijk uit een kalkachtige, mineraalrijke bodem met veel vuursteen en kiezels, wat zorgt voor een natuurlijk evenwicht. Dit is duidelijk te proeven in de elegante wijn, met subtiele aroma’s, levendige zuren en een unieke mineraalachtige smaak, wat typisch is voor druiven uit deze streek. Bij wijnen uit andere streken is het meer de fris-zure en fruitige smaak die de boventoon voert.
De Sauvignon Blanc druif heeft niet veel warmte nodig. De druif moet langzaam kunnen rijpen, wat het beste lukt met gematigde hitte overdag en frisse nachten. Dan behoudt de druif zijn fris-zure smaak. Daarom is de druif erg populair in wijnlanden waar de temperatuur niet extreem hoog wordt, of wordt hij juist aangeplant in de koelere gebieden zoals op grote hoogte, of aan zee. Nieuw-Zeeland heeft een gematigd zeeklimaat en het blijft er vrij koel in de zomer, ideale omstandigheden voor Sauvignon Blanc die hier dan ook de meest aangeplante druif is met een geheel eigen stijl. De Nieuw-Zeelandse geproduceerde Sauvignon Blanc smaakt totaal anders dan de Franse Sauvignon Blanc en staat bekend om zijn krachtig en expressief aroma van kruiden en exotische tonen, met een intense geur. Frisse aroma's van buxus, limoen, lychee en passievrucht zijn waar te nemen. Andere landen waar Sauvignon Blanc erg populair is en veelvuldig wordt aangeplant, zijn Australië, Noord-Italië, Chili, Spanje en Afrika. Ieder land produceert Sauvignon Blanc-wijnen met ieder zijn eigen smaak- en geur. Wijnen uit relatief koele landen, zoals Frankrijk, maken vaak aromatische droge en mineraalachtige wijnen met een hoog zuurgehalte van deze druif. Vooral tonen van gras en asperges zult u vaak tegenkomen in de Franse Sauvignon Blanc. In Chili, een droog klimaat met veel zonlicht, maakt men van Sauvignon Blanc vaak uiterst strakke en krachtige, volle wijnen met een fris en aromatisch karakter.
Hoe jonger de druif, des te hoger de zuurgraad en hoe hoger het gehalte aan pyrazine. Deze stof geeft de druif een gras- en kruidachtige smaak. Tonen van buxus, paprika en vlierbes overheersen. Wanneer de druiven langer gerijpt zijn, vermindert de hoeveelheid pyrazine. Hierdoor ontwikkelt de smaak van de druif naar meer fruitige tonen van passievrucht en kruisbes. Overrijpe druiven kunnen zelfs tonen ontwikkelen van meloen.
De Sauvignon Blanc-druif is erg gevoelig voor zuurstof. Daarom kiezen de meeste wijnboeren voor het rijpen in roestvrijstalen, luchtdichte tanks om het frisse en kruidige aroma van limoen, kruisbes, buxus en groene paprika te behouden. Sommige wijnboeren kiezen echter voor rijping op houten vaten. Hierdoor ontstaan volle, romige wijnen met een rijp en rokerig aroma.
Hoeveel invloed een wijnmaker kan hebben op de smaak van een wijn, heeft wijnmaker Mondavi in de jaren 80 wel bewezen. Hij wilde zijn Sauvignon Blanc een boost te geven en liet de wijn rijpen op hout. Tegenwoordig is Fumé Blanc een begrip. Sauvignon Blanc krijgt door het rijpen op hout een eigenzinnige, rokerige geur en smaak en dit is overgenomen door andere wijnmakers.
Aan de hoge zuurgraad en de strakke mineraliteit van de druif dankt de wijn zijn frisheid. Hoe jonger de wijn, des te hoger de zuurgraad. Sauvignon Blanc-wijnen zijn tussen de 1 en 3 jaar op zijn best. Tonen van appels, citrusvruchten en kruisbessen zult u dan zeker herkennen, tot zelfs tonen van lychee en ananas. Bij oudere wijnen zullen vooral smaken van rijp fruit, zoals grapefruit en passievrucht, meer naar voren komen.
De geur- en smaakcomponenten van Sauvignon Blanc zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage (blend) met andere druiven wordt gebruikt. De meest voorkomende witte Bordeaux-wijnen zijn een blend van Sauvignon Blanc met Sémillon, waarbij deze laatste druif meestal overheersend is qua smaak en wordt toegevoegd om de wijn meer kracht en body te geven, terwijl Sauvignon Blanc de blend juist voorziet van een aromatisch karakter mét opwekkende zuren. Een andere blend die vaak voorkomt is Sauvignon Blanc met Sauvignon Gris. In deze blend versterkt Sauvignon Blanc de body en het aroma van de wijn. Spaanse wijnen van Sauvignon Blanc worden weleens geblend met Verdejo. De frisse zuurgraad van de Sauvignon Blanc verlevendigt de licht aromatische en vaak kruidachtige Verdejo, waardoor een heerlijke combinatie ontstaat. De meeste blends met Sauvignon Blanc kunnen het beste jong gedronken worden.
Doordat de ene Sauvignon Blanc de andere niet is, verschillen ook de gerechten die er goed bij passen. Een frisse en jonge Sauvignon Blanc uit de koelere wijnstreken past goed bij lichte gerechten zoals een lichte pasta, salade, zeevruchten of witvis. Kiest u een Sauvignon Blanc uit bijvoorbeeld de warmere wijnstreken, of een rijpere fles, kies dan voor kruidige gerechten, gegrilde kip of gegrilde groenten. Vanwege het kruidachtige aroma van Sauvignon Blanc past de wijn goed bij gerechten met vergelijkbare groene kruiden. Als gerechten bijvoorbeeld peterselie, rozemarijn, basilicum of koriander bevatten, dan is de kans groot dat de wijn hier goed bij past. Ook gerechten met citrusachtige smaken passen perfect bij Sauvignon Blanc.
Serveertip: Serveer Sauvignon Blanc op een temperatuur tussen de 7 ºC en 11 ºC. Wanneer de wijn te warm geserveerd wordt proeft u vooral de alcohol. In een te koude Sauvignon Blanc zullen de aroma’s en smaken wegvallen. Voor de beste smaakbeleving is de serveertemperatuur dus van cruciaal belang!
Primera Piedra Sauvignon Blanc
Le Prince Zebra Terret-Sauvignon Blanc