Nieuwe Markt 5
6101 CT ECHT
Openingstijden
Ma: | 13.00 - 18.00 uur |
Di: | 09.30 - 18.00 uur |
Wo: | 09.30 - 18.00 uur |
Do: | 09.30 - 18.00 uur |
Vr: | 09.30-18.00 uur |
Za: | 09.30-17.00 uur |
Zo: | gesloten |
Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?
Fine Taste Good Living
Iedereen weet dat men bij de slijterij terecht kan voor een fles wijn, rum, whisky of andere alcoholische dranken. De slijtersbranche wordt als volgt beschreven: alle detailhandelsbedrijven die de verkoop van alcoholhoudende dranken aan particulieren als hoofdfunctie uitoefenen. De verkoop van sterk alcoholhoudende dranken (met een alcoholpercentage van 15% of meer) voor thuisgebruik is voorbehouden aan bedrijven met een volledige vergunning: slijters dus.
Maar wist u dat vroeger naast de drankslijter ook broodslijters en vleesslijters bestonden. De letterlijke omschrijving van een slijter is een verkoper van kleinhandel. Een persoon die grote hoeveelheden handelswaar inkoopt en deze vervolgens in kleine hoeveelheden doorverkoopt. Dat kan naast drank dus ook brood, vlees of andere producten zijn. Toch wordt het woord slijter direct geassocieerd met de verkoop van alcoholhoudende dranken. Dit is in de tijd zo gegroeid. Gedistilleerde dranken werden vroeger in grote mandflessen aangeleverd en verkocht aan de plaatselijke horecagelegenheid, die dit vervolgens per glas of pul verkocht voor gebruik ter plaatse. Echter wilde men ook thuis wel eens van een borreltje kunnen genieten en bovendien was de plaatselijke horecagelegenheid niet altijd geschikt voor ‘deftige’ dames en heren. De drankslijter kocht daarom ook grote mandflessen alcoholische dranken in en verkocht dit in het klein, d.m.v. een maatje (1 liter), aan consumenten door voor thuisgebruik. De term ‘drankslijter’ veranderde na 1904 in ‘slijterij’ door de invoering van een wet door de Nederlandse overheid, die de kleinhandel van drank aan banden legde. Er kwam een splitsing in tap- en slijtvergunningen. Door deze wet dienden drankslijters zich voortaan te vestigen waardoor de eerste echte slijterijen ontstonden.
De eerste Nederlandse Bond van slijters werd op 31 oktober 1905 opgericht om de belangen van Nederlandse slijters te behartigen. In oorsprong bestond de bond alleen uit een afdeling in Amsterdam, maar groeide al snel uit over heel Nederland. Ook ontstond een samenwerkingsverband tussen de Verenigde Katholieke Slijters en de Nederlandse Katholieke Bond van Hotel-, Café-, Restauranthouders en Slijters en vormde een zelfstandige afdeling. Deze federatie gaf naast het bespreken van initiatieven en acties, die van groot belang waren voor de Nederlandse slijter, ook een slijtersvakblad uit. De formele fusie tussen deze 2 verenigingen kwam op 9 mei 1972 tot stand en kreeg als nieuwe naam: de Verenigde Nederlandse Slijters in gedistilleerd en andere dranken (VNS). Deze fusie is nog steeds een mijlpaal in de geschiedenis van de Nederlandse slijters. Tegenwoordig bekend onder de naam SlijtersUnie. Ze hebben zich o.a. hard gemaakt voor een wijziging van de Drank- en Horecawet waardoor het weer mogelijk werd om te proeven in de slijterij, wat sinds 1904 verboden was.
In 1964 werd de drank- en horecawet ingevoerd, voluit geheten: Wet van 7 oktober 1964, tot regeling van de uitoefening van de bedrijven en de werkzaamheid, waarin of in het kader waarvan alcoholhoudende drank wordt verstrekt. Hierin staat beschreven wat de inrichtingseisen zijn van een slijterij. Maar ook dat de verkoop van sterke drank voor gebruik elders dan ter plaatse, dit in een slijterij dient plaats te vinden en de verkoop van sterke drank voor gebruik ter plaatse, dit in een horecabedrijf dient plaatst te vinden. En dat alleen een persoonsgebonden rechtspersoon die voldoet aan de eisen van de wet een vergunning voor verkoop van sterke drank kan krijgen. Een ander belangrijk onderdeel van deze wet is dat het verboden is alcoholhoudende drank te verschaffen aan personen jonger dan 18 jaar. Iedere slijterij in Nederland dient zich strikt aan deze regelgeving te houden. Een slijter heeft daarnaast uiteraard specifieke kennis nodig over alcoholhoudende drank en over winkelconcepten.
Een topSlijter is een zelfstandige slijter. Een topSlijter is niet volledig gebonden aan een landelijk assortiment, maar heeft ook een eigen neus voor mooie dranken. Daarom hebben veel topSlijters ook lokale lekkernijen in het assortiment. Deze zelfstandigheid samen met de uitgebreide vakkennis en ervaring maken een topSlijter dan ook veel meer dan een gewone slijter. Het uitgebreide, gevarieerde assortiment met bekende en onbekende nationale en internationale merken, huismerken en speciaal geselecteerde exclusieve producten is daarvan het bewijs. Bovendien kan een topSlijter u als geen ander het beste advies geven over heerlijke wijn- en spijscombinaties.
úw topSlijter bestaat uit een samenwerkingsverband van meer dan 70 zelfstandige slijters die zich onderscheiden door hun vakkennis en assortiment. De prachtige formule is groeiende en mag zich rekenen tot de 3 grootste slijterijketens van Nederland! En dat is niet voor niets. Iedere topSlijter denkt namelijk graag met zijn klant mee en biedt u nèt iets meer. Zoekt u de juiste wijn bij een gerecht, een origineel cadeau of wilt u groot inkopen voor een feest? Bij úw topSlijter bent u aan het juiste adres. Niet alleen op het gebied van dranken, maar ook de verdere invulling van uw feest of evenement kunt u aan úw topSlijter toevertrouwen. Zij denken graag met u mee, brengen het bij u thuis en halen het weer op. Inclusief toebehoren.
Naast de bekende nationale en internationale bekende merken kunt u bij úw topSlijter ook terecht voor een groot aantal huismerken en exclusieve producten die u nergens anders zult vinden. Deze speciaal geselecteerde producten zijn uniek, bijzonder en stijlvol. Gespecialiseerde ‘brandmanagers’ zoeken wereldwijd naar de beste wijnen, whisky’s, rums, jenevers, likeuren, etc. door te proeven, te onderzoeken en te vergelijken. Deze exclusieve producten zijn stuk voor stuk met zorg gekozen en staan voor een hoge kwaliteit en een betaalbare prijs. Daarom is úw topSlijter er trots op om u exclusiviteiten van topkwaliteit aan te kunnen bieden.
Stoocker is een (h)eerlijke borrel van vaderlandse bodem. Ambachtelijk gemaakt met alle zorg en aandacht die een goed product verdient. De kunst van het distilleren is eeuwenoud en heeft in ons land een lange en rijke traditie. Echt vertrouwd Nederlands vakmanschap.
Klassieke Italiaanse likeuren gemaakt door de experts van distilleerderij Francoli. Distillerie Francoli is gevestigd in Ghemme, in het noorden van Italië en nog steeds in het bezit van de familie Francoli. Ze staan wereldwijd bekend om hun prachtige grappa’s en likeuren.
Glengarry ontleent zijn naam aan de traditionele Schotse hoofddeksels die eeuwenlang werden gedragen, zelfs toen tartan en kilts verboden waren. De Glengarry whisky's worden geproduceerd door de Loch Lomond Distillery Company.
Domaine de Nizas, gelegen dichtbij het middeleeuwse dorp Pézenas in het hart van de Languedoc is opgericht in 1998. Er zijn 38 ha wijnstokken geplant, verdeeld over 3 appellations, AOP Languedoc Pézenas, AOP Languedoc en IGP Pays d’OC. De beroemde François Lurton kocht het domaine in 2018 met één doel voor ogen: het ware potentieel van dit exceptionele terroir van Pézenas bewijzen. Het is de ideale plek om kwaliteitswijnen te maken met een buitengewone concentratie. Gevormd door oude lavastromen, is het terroir van basalt specifiek voor de regio rondom Pézenas. Uniek in de Languedoc en zeldzaam in de rest van de wereld. Dit terroir levert wijnen met veel kruidige en dropachtige aroma’s met een goede tanninestructuur.
Wilt u al onze exclusiviteiten bekijken: >>onze exclusiviteiten